Table stories Karakter og Ark Journal

Skandinavisk designtradition og elegant minimalisme blev nøgleordene for det opdækkede langbord, da Karakter, Ark Journal og Kay Bojesen var til bords sammen.

Karakter x Ark Journal 

Kay Bojesen var inviteret med til at dække bordet, da designvirksomheden Karakter og magasinet Ark Journal i samarbejde inviterede til middag i smukke rammer.

Fælles for de tre danske virksomheder er de skandinaviske designtraditioner og en forkærlighed for funktionelle designs skabt til mennesker og formet efter behov. 

I et fint samspil skabtes et helstøbt bord, der på samme tid inkorporerede stringente linjer og kølige materialer fra Grand Prix bestikket i stål og KAY porcelænet, sammen med bløde tekstiler og levende lys i kombination med dekorativt grønt, der flød naturligt ud på bordet fra VISTA stagen.

Et sofistikeret mix af kontrasterende produkter af kompromisløs kvalitet fra Kay Bojesen og Karakter, udgjorde et interessant og indbydende langbord.

SHOP PRODUKTER
KUNSTEN AT DÆKKE ET LANGBORD

Det kan virke som en stor opgave at skulle dække et langbord, men det behøver ikke være sværere at dække op til mange som få, med blot nogle få greb. At gå simpelt til værks og derefter bygge på, er vejen frem.

FÆLLESSPISNING MED DELERETTER

Langbordsmiddag lægger ofte op til uformel stemning, hvor der serveres retter til deling blandt bordets gæster. I disse tilfælde kan man slippe afsted med en minimalistisk opdækning, da der vil være behov for god plads på bordet til fade og skåle med deleretter. VISTA stagen giver plads til både stearinlys og blomster i én og er derfor ideel, når der ikke er plads til både vaser og lysestager, men man stadig ønsker at inkorporere unikke og personlige dekorationer på bordet. 

DÆK OP TIL FÆLLESSPISNING 

En rummelig og alsidig middagstallerken er et must til fællesspisning, så du kan lade dine gæster koncentrere sig om det hyggelige selskab, frem for, at de skal kæmpe med at anrette maden på en for lille tallerken. Her siger det selvfølgelig også sig selv, at det gode serveringsbestik og funktionelle fade er nøglen til nem servering. Undgå at vælge fade, der er for lange eller store, da de er svære at håndtere og sende rundt. Runde fade og skåle i forskellige størrelser er gode, fordi de nemt kan passes ind mellem hinanden på bordet. 

Glas skal helst heller ikke optage for meget plads, så et enkelt vinglas og et rart vandglas omkring 20 cl, som er komfortabelt at have ved sin side gemmen alle retterne, kan være rigeligt. Husk at udvælge noget alsidigt bestik, der kan komme omkring flere slags retter, hvis der ikke skal skiftes bestik undervejs. Klassisk er godt, og det er svært at gå galt i byen med en middagskniv, middagsgaffel og en kagegaffel til dessert og sideretter. Ønsker du at skabe et mere legende udtryk kan du skifte sidstnævnte ud med en skegaffel, som klarer sig godt til både is og kage. Eller en fiskegaffel, som er frokostgaflens mere festlige søster. 

LUKSURIØST LANGBORD

Skal du dække op til et langbord hvor maden bliver portionsanrettet og menuen gerne indebærer både forret, hovedret og dessert, kan du tillade dig at bruge lidt mere bordplads på dekorationer og en mere ekstravagant opdækning, fordi der ikke skal gøres plads til serveringsfade midt på bordet.

Her er et vinglas og et sæt bestik til hver ret på sin plads. Man starter med det bestik, der ligger yderst og bevæger sig indad, jo længere hen i middagen man kommer, og med glas kører man fra højre mod venstre. Det skaber en sirlig række af bestik og vinglas, som man kan eksperimentere med udtrykket på.

Vil du gerne gå traditionelt til værks, kan du vælge frokostbestik til forretten og middagsbestik til hovedretten; knive på højre side- og gafler på venstre side af tallerkenen. Alternativt kan du lege med placeringen og lægge bestikket i par på samme side. Enten på en lige række eller forskudt i ‘bølger’. Eksperimenter med størrelser og dimensioner. Normalt er bestikket til middag større end det til forret, men for et mere strømlinet udtryk kan du bruge samme størrelse bestik og blot differentiere ved hjælp af skiftende silhouetter. 

BORDDEKORATIONER TIL LANGBORDET

At dække, men også at sætte sig til bords ved et langbord, kan umiddelbart synes overvældende, fordi der er så mange personer ved et enkelt bord at skulle forholde sig til. For at komme dette til livs kan du opdele langbordet i naturlige zoner, som skaber nogle mindre grupper af gæster i den store helhed.

Dette kan gøres med centerpieces – altså større borddekorationer, som står på midten af bordet, og på elegant vis skaber nogle hyggelige rum mellem sig. Placer eksempelvis en større dekoration, eller en klynge af to VISTA vaser, mellem hver gruppe af fire, seks eller otte personer. Det skaber en god visuel balance, og giver plads til at gæsterne kan vende sig mod hinanden i fordybende samtaler med de nærmeste sidekammerater.

På den anden side, er det også ærgerligt at opdele bordet for meget, da hele idéen med langbordet så falder til jorden. Sørg for at dine centerpieces ikke bliver så store eller markante, at man ikke kan se igennem og dermed mister kontakten til dem omkring sig. VISTA vaserne er perfekte til at udsmykke i forskellige niveauer og er ikke for dominerende på bordet.