KØB 4 BESTIKDELE -> BETAL FOR 3. Hver 4 er GRATIS!
Vi fratrækker automatisk prisen for den billigste i kurven

VEDLIGEHOLDELSE AF GRAND PRIX BESTIK

Kay Bojesen’s Grand Prix bestik er formgivet i rustrit stål. Rustfrit stål er betegnelsen for stål, som, ved korrekt vedligeholdelse, er modstandsdygtigt overfor rust.

GENERELLE RÅD TIL AT UNDGÅ RUST

Sørg altid for at skylle bestikket efter brug. Bestikket bør ikke henstå i længere tid med madrester på, da salt og syre fra maden kan forårsage rustpletter.

Læg ikke snavset bestik i blød i længere tid ad gangen, eftersom den kemiske reaktion, der opstår mellem metal og mineralsalte fra madresterne, vil øge risikoen for rust.

Opbevar og vask sølv- og stålbestik separat.

SÅDAN FOREBYGGER DU RUST I OPVASKEMASKINEN

Undgå at vaske redskaber, som er produceret i ubehandlet stål, i opvaskemaskinen. Det vil typisk omfatte de fleste hvidløgspressere, osteskærere, æggeskærere, sier, madkasser i metal og rivejern.

Sørg for at skylle dit bestik af før det sættes i opvaskemaskinen, medmindre maskinen sættes i gang med det samme.

Når vaskeprogrammet er kørt færdigt, bør opvaskelågen åbnes med det samme. På den måde kan dampen trænge ud af maskinen, og man undgår derved at opbevare bestikket i en fugtig maskine. Sørg for at bestikket er helt tørt, før det bliver lagt på plads.

Følg altid brugsvejledningen og doseringsinstruktionerne til din specifikke opvaskemaskine og opvaskemiddel. Opvaskemiddel , som indeholder klor, bør generelt undgås.

Benyt jævnligt passende mængder afspændingsmiddel og salt, for at holde din maskine ren. 

Trådkurvene i din opvaskemaskine bør undersøges for rust regelmæssigt, samt udskiftes eller behandles, efter behov*. 

FLYVERUST

Hvis du, på trods af forebyggelse, oplever små rustpletter på dit bestik, kan det være såkaldt flyverust. Denne type rust kan forekomme hvis andre redskaber eller elementer i din opvaskemaskine indeholder rust, for eksempel en osteskærer eller opvaskemaskinens trådkurve. Rusten på disse redskaber kan ‘flyve’ rundt under vask og lande på overfladen af andre bestikdele eller service.

SÅDAN FJERNER MAN FLYVERUST PÅ BESTIK

Oplever man flyverust på sit bestik eller i opvaskemaskinen, anbefales det, som det første, at rense maskinen med et rustprogram. Fjern rustpletterne fra bestikket og andre stålredskaber, hurtigst muligt, ved brug af rustfrit stålrens.

*Opvaskemaskinens trådkurve og skuffer er ofte lavet af jern med gummibelægning. Undersøg om disse er beskadigede, eftersom huller i gummibelægningen kan tillade opbygning af rust på metaldelen. Den mest effektive måde at løse problemet på, er at udskifte den enkelte trådkurv eller skuffe, som har slitage. Alternativt, kan man forsegle hullet med et forseglingsprodukt, som ikke er giftigt og tåler vand.

En anden nem måde at fjerne flyverust i opvaskemaskinen på, er at lave en lille kugle af stanniol. Placer denne i bestikkurven og kør et opvaskeprogram sammen med resten af servicet. Stanniolkuglen vil, under vask, tiltrække og indfange flyverust fra både bestik og andre stålredskaber i maskinen. Smid stanniolkuglen ud efter brug. I mere alvorlige tilfælde af rust, kan programmet køres flere gange med en ny stanniolkugle hver gang. 

FLYVERUST PÅ KNIVE

Den bedste anbefaling, som også gælder glas og porcelæn, er at vaske det op i hånden. Det er generelt en blidere rengøringsmetode, hvilket vil forlænge bestikkets levetid og bevare overfladerne på dit spisestel pænest muligt, i mange år frem. Det er i særdeleshed en god idé at vaske knive i hånden, for at bibeholde skarpheden på klingen og undgå risikoen for rustpletter.

Hvis der kun opstår rust på knivene, og ikke resten af bestikket, kan det forklares ved bestikkets forskellige ståltyper. For at gøre knivens grillskær skarpt og holdbart, produceres kniven i en type stål, der er en smule ‘hårdere’ end resten af bestikket. Det anbefales, at man fjerner flyverust på knivene, så snart det opstår, for at undgå at tilføre urenheder til maden, under tilberedelse og spisning.