fbpx

VEDLIGEHOLDELSE AF BESTIK

Grand Prix bestikket er produceret i rustfri stål. Rustfri stål er betegnelsen for stål, som er modstandsdygtig overfor rust ved korrekt vedligeholdelse.

  Skyl altid bestikket umiddelbart efter brug, bestikket bør ikke henstå i længere tid med madrester på.

Vasker man sit bestik i opvaskemaskinen bør opvaskelågen åbnes, så snart opvaskemaskinen har kørt færdig, så fugten kan trænge ud af maskinen. Bestikket kan eventuelt tørres af med en tør klud, inden det bliver lagt på plads.

Undgå opvaskemiddel som indeholder klor. Følg derudover opvaskemaskinens doseringsvejledning og rette benyttelse af afspændingsmiddel, salt og opvaskemiddel.

Flyverust

Opstår der små rustpletter på bestikket, kan dette være forårsaget af såkaldt flyverust. Flyverust opstår, hvis redskaber eller andre elementer i opvaskemaskinen indeholder rust, for eksempel en osteskærer eller opvaskemaskinens trådkurve. Denne rust ’flyver’ dermed rundt til andre stålredskaber i maskinen.

Hvordan fjerner man flyverust på bestik

Oplever man flyverust, anbefales det at rense opvaskemaskinen, eventuelt med et rustprogram, samt at fjerne rust på bestik og andre stålredskaber med stålrens.

Opvaskemaskinens trådkurve og skuffer er ofte lavet af jern med gummibelægning. Undersøg om disse er beskadigede, da der kan opstå rust, hvis der er huller i gummibelægningen. Problemet løses ved at udskifte trådkurven eller skuffen. Alternativt kan man forsegle hullet med et forseglingsprodukt, som ikke er giftigt efter ophærdning, og som tåler vand.

En anden anbefaling til at fjerne flyverust i opvaskemaskinen er at lave en kugle ud af et stykke staniol, lægge den i bestikkurven og køre et opvaskeprogram med service. Stanniolkuglen vil dermed tiltrække og indfange flyverusten fra bestikket og andre stålredskaber i maskinen. Smid staniolkuglen ud når opvaskeprogrammet har kørt færdigt. Ved svære tilfælde af flyverust, gentag da proceduren.

Flyverust på knive

Opstår der flyverust på knivene men ikke på resten af bestikket, kan dette forklares med bestikkets ståltype. For at gøre knivens grillskær skarpt og holdbart, produceres knive i en lidt anderledes type stål end resten af bestikket. Det anbefales, at man fjerner flyverust på knivene, så snart det opstår.

Hvordan undgår man flyverust i opvaskemaskinen

Undgå at vaske stål, som ikke er rustfrit, i opvaskemaskinen. Dette kan eksempelvis være hvidløgspressere, osteskærer, æggedelere, dørslag, madkasser og rivejern.

Det bedste råd generelt, som også er gældende ved glas og porcelæn, er at vaske bestikket op i hånden efter brug. På denne måde bevares overfladen pænest mulig i mange år frem.

VIND KAY BOJESENS LAGKAGESÆT

Tilmeld dig Kay Bojesens nyhedsbrev og få gode tilbud, sjove arrangementer og finurlige historier om Kay Bojesens liv og hidtil usete design.