KONGELIGE GARDERE OG FANEBÆRERE
Kay Bojesen skabte de Kongelige Gardere som en hyldest til Kongehuset og sin fødeby; København. De er glimrende eksempler på hans, på samme tid, legesyge og detaljeorienterede tilgang til sølvhåndværket. I dag fås De Kongelige Gardere i sølv ligesom originalen, samt i guld og i poleret stål.
Gå på opdagelse blandt de forskellige gardere og vær sikker på at finde gaveinspiration til både fodbold-entusiasten, fødselaren, jubilaren og den stilsikre person, der synes at have alt.
Viser alle 5 resultater
-
Fod til Kay Bojesen Garder
150 kr. – 650 kr. Vælg muligheder This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page -
Kay Bojesen Fanebærer i poleret stål
1.150 kr. – 1.800 kr. Vælg muligheder This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page -
Kongelig Garder i poleret stål
1.150 kr. – 1.800 kr. Vælg muligheder This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page
Kay Bojesens kongelige livgardere
Kay Bojesens Kongelige Gardere er eksempler på dansk design af en helt særlig kvalitet. Garderne fås både i massivt sølv, i poleret stål samt med 24 karats guldbelægning. De Kongelige Gardere findes i to varianter; den charmerende klassiske garder med bjørneskindshue og paradegevær, samt den stemningsfyldte fanebærer, der kipper med det røde og hvide Dannebrog, og gør en hvilken som helst lejlighed lidt mere festlig.
Den Kongelige Garder er det oplagte bud, hvad enten du er på jagt efter en dansk designklassiker, eller en fantasifuld og samtidig smuk gaveidé. De forskellige udformninger, materialer og prisklasser gør det nemt at finde en Kay Bojesen garder, der dækker dit behov.
Den kongelige garder med gevær
Kay Bojesen x DBU fanebærer
Kay Bojesen garder med flag
Den Kongelige Garder i 24k guld
Den originale Kongelige Garder i sølv
Mange kender til Kay Bojesens garder i træ, som er blandt hans mest kendte figurer, men som sølvsmed, formgav Kay Bojesen naturligvis også en Kongelig Garder i sølv, som er den lille, raffinerede figur, der findes i dag.
Fod til den Kongelige Garder
Inspirationen bag Kay Bojesens gardere
Kay Bojesen havde et meget hjertevarmt forhold til København, som var byen hvor han var barn og derefter arbejdede og levede resten af sit liv. Designeren voksede op i Skindergade i indre København, og kom, som 21-årig, i lære hos Georg Jensen i hans sølvværksted beliggende i en baggård i Bredgade.
Da Kay Bojesen var uddannet og åbnede sin egen sølvsmedje, blev det også i København; først i Nybrogade ned til kanalen og senere i velkendte Bredgade i nummer 47, hvor han blev nabo Amalienborg.
Fra sin kælderbutik i Bredgade havde Kay Bojesen frit udsyn til de Kongelige Gardere, der dagligt marcherede gennem byens gader og forbi hans værksted. Fra tid til anden slog Kong Frederik den niende endog vejen forbi butikken for at se og opleve Kays seneste påfund. Det er derfor ikke overraskende, at Kay Bojesen på et tidspunkt blev inspireret til at formgive en Kongelig Garder i sølv.
Den flittige håndværker
Kay Bojesen var en yderst produktiv herre, og i løbet af sit arbejdsliv formåede han at sætte over 2000 forskellige designs i produktion. Hvis man regner gennemsnittet af det ud, svarer det til imponerende 2,6 designs per uge. Det indbefatter både alle de kendte designklassikere vi stadig ser i dag, men også en stor del bestillingsopgaver, som kun blev produceret i ganske få eksemplarer.
Der findes ikke et fuldkomment kartotek over samtlige værker Kay Bojesen formgav i løbet af sit liv, og derfor dukker der også stadig nye designs op, som hidtil har været ukendte for offentligheden og også for Kay Bojesens egen familie og efterkommere.
Opdagelsen af den Kongelige Garder
Det uventede fund af Den Kongelige Garder er blandt de mere forunderlige historier om hidtil ukendte Kay Bojesen designs, som er dukket op længe efter hans tid.
Da Kay Bojesens børnebørn skulle tømme deres forældres loft, mange år efter Kay Bojesen var gået bort, var der en del ting, der skulle sorteres og ryddes op i. Blandt alle tingene på loftet, dukkede også en lille anonym æske op, med et indhold, der raslede metallisk, da den blev samlet op.
I æsken fandt børnebørnene et hav af løsdele fra en lille tinsoldat – arme, ben, kroppe, hoveder, geværer og bjørneskindshuer udformet som prøver i kobber. Og midt i det hele lå en enkelt samlet garder smedet i sølv. Ingen i familien havde før set den Kongelige Garder i sølv, men de små løsdele gjorde det tydeligt at se og forstå, hvordan Kay Bojesen havde arbejdet sig målrettet frem mod at finde den perfekte balance mellem form, vægt og højde på den Kongelige Garder, vi kender i dag.
Stor og lille Kay Bojesen garder
Kay Bojesens gardere ligner hinanden og har alle det samme korpus, som måler 11,5 cm fra bunden af støvlerne til toppen af bjørneskindshuen. Dog er Fanebærerens fane og livgarderens bajonet forskellige længder, hvilket gør Fanebæreren en anelse højere og bemærkelsesværdigt mere voluminøs i sin fremtoning, når fanen er hejst. Foretrækker du derimod en garder, der er en anelse mindre og mere diskret, er den Kongelige Garder det mere oplagte valg.