SØREN KROGH SØRENSEN, REVIR

DRINKS MED KAY BOJESEN

Selvom Søren Kroghs daglige færden for det meste er begrænset til cocktailverdenen, er han vokset op med en særlig hankeske i hånden, som har været med til at forme hans forkærlighed for dansk design. Ud fra kulminationen af de to verdener, har Søren skabt en cocktail, der tager udgangspunkt i Kay Bojesens design og fortolker Grand Prix bestikket gennem brugen af gode, lokale råvarer, genkendelige smage og en simplicitet, der gør, at alle kan være med.

Portræt af Søren Krogh Sørensen

Foto: Claus Troelsgaard

Grand Prix drink

Original Kay Bojesen drink til Bo Bedre

Søren Krogh Sørensen står bag cocktail- og barkonceptet REVIR, hvor han til daglig er research & development manager. Han grundlagde virksomheden i 2018 med et ønske og mission om at servere et alternativ til normen og inspirere til originalitet. Dette er fortsat et fast punkt på agendaen, hvilket driver Søren ud i altid spændende og kreative opgaver.

De seneste par år har REVIR arbejdet tæt sammen med Bo Bedre om at skabe en række originale cocktails og drinks til magasinet. Dette år blev temaet fastsat omkring den årlige designbegivenhed; 3daysofdesign, som løb af stablen i København i sensommeren. Hertil skulle udvikles et koncept hvor udvalgte danske designklassikere skulle fortolkes i et nyt format, der kunne serveres hen over en bardisk og nydes af designfestivalens gæster i løbet af de tre dage.

Mad med Kay Bojesen: Søren Krogh Sørensen Grand Prix drink

Danske designklassikere i nye klæder

”Eftersom temaet var 3daysofdesign, spurgte de om jeg havde et særligt forhold til nogle forskellige designs, som ville repræsentere nogle af de idealer vi har, både på REVIR, men også nogle af de ting, jeg personligt selv har en stor interesse i”, fortæller Søren Krogh.

Han udvalgte inspirationskilderne for årets drinks blandt sine personlige design-favoritter, som inkluderer både en Wegner stol, en PH-lampe, en skulptur fremstillet af en lokal håndværker, samt Grand Prix bestikserien af Kay Bojesen, som Søren mente var et af de oplagte valg.

”Jeg valgte Grand Prix-serien fra Kay Bojesen fordi det, for mig, er det her stilrene og ikoniske design, som er enormt subtilt, men også fordi det er en af de brugsgenstande, som vi faktisk har et forhold til og bruger”, forklarer Søren.

Modsat de former for design, der typisk er kendetegnet som genstande man enten ser på eller har, ligger Sørens beundring for Grand Prix bestikket i, at det er et funktionelt design. Det er noget man oplever med hænderne og aktivt benytter i hverdagen, hvilket Søren i den grad genkender fra sin barndom og dagligdag.

Med Grand Prix bestik i bagagen

”Jeg er vokset op i et hjem, hvor Kay Bojesens Grand Prix bestik har været med til alle specielle middage og morgener”, fortæller Søren, og forklarer, at valget af Grand Prix bestemt også har været præget af en vis sentimentalitet, der stammer fra den rolle bestikserien har spillet op gennem hans barndom.

”En af de ting, som vi i min familie altid har gjort meget ud af, har været ved barnedåb, hvor vi altid har givet en hankeske”, mindes Søren. ”Den havde jeg også med mig da jeg flyttede hjemmefra første gang. Der fik jeg jo ikke lov til at tage mine forældres bestik med mig, men til gengæld fik jeg hankeskeen med – for det var min”.

Lige siden har Søren holdt fast i traditionen, og sørget for, at både hans nevøer og datter har fået deres egne hankeskeer i dåbsgaver, som de hver især kan tage med sig videre i livet. Efter interessen for design blev vækket i løbet af Sørens voksne liv, og hans påskønnelse for Grand Prix bestikket fulgte med, er hans bestiksamling også gradvist vokset både i hjemmet og i baren, hvor bestikket efterhånden er blevet en fast del af inventaret hos REVIR.

”Vi har brugt bestikket, når vi har serveret forskellige ting til vores drinks, men også når vi har haft et madelement med. Så jeg synes, at det var et af de designs, der gav rigtig god mening for os at arbejde med til denne opgave”, ræsonnerer han.

Fra bestikdele i stål til elementer i en drink

Men hvor starter man så henne, når man skal formidle et stykke dansk design ved hjælp af drikkevarer? For Søren handlede det først og fremmest om at identificere fællesnævnerne mellem designikonerne og REVIR, og dermed skabe en meningsfuld forbindelse, hvor begge parter blev repræsenteret.

”For at komme frem til det endelige produkt i form af en drink, så var det enormt vigtigt at kigge på; Hvad står Grand Prix for, for os? Hvilke elementer synes vi er vigtige at afspejle?”

Kvalitet

Han lader spørgsmålet hænge i luften i nogle sekunder, før han går videre og forklarer det første omdrejningspunkt for drinken: ”Det som jeg synes er rigtig fedt ved [Grand Prix bestikket] er, at det uomtvisteligt er kvaliteten, der er i højsædet”. Sådan genkender Søren også sit eget barkoncept, hvor han beskriver, at der altid er fokus på at bruge råvarer og materialer af enormt høj kvalitet. Dette fællestræk er afspejlet ved drinkens udvalgte spiritusprodukt, som er en Bourbon whisky, der både har til opgave at repræsentere ’højkvalitet’ og bidrage med en interessant smag.

Mad med Kay Bojesen: Søren Krogh Sørensen Grand Prix drink

Simplicitet

Det næste kendetegn, som Søren karakteriserer Kay Bojesens bestik ved, er det minimalistiske udtryk, som kommer til udtryk gennem de rene linjer, der ikke larmer for meget og er lette at forstå.  

Man er ikke i tvivl om, at det er en gaffel, en kniv eller en ske. Jeg synes, at det er fantastisk at have et så visuelt tydeligt udtryk, hvor det samtidig, rent kreativt og kvalitetsmæssigt, hænger enormt tæt sammen”, forklarer han. ”Derfor syntes vi også, at det var enormt vigtigt at lave en drink, hvor man ikke er i tvivl om hvad det er. Man skal kunne se hvad det er lige med det samme”.

Sentimentalitet

Samtidig fandtes også et ønske om at afspejle den nostalgi og følelse af genkendelighed, som bestikserien frembringer, når det får Søren til at genkalde sig sine tidligste minder med Grand Prix bestikket fra barndomshjemmet. ”Vi ville gerne vække nogle sentimentale værdier, hvor man tænker: ’Det er noget man har set og prøvet før”, siger Søren og forklarer, at de var på udkig efter et sodavandsprodukt, der kunne vække en genkendelig følelse fra barndommen.

Mad med Kay Bojesen: Søren Krogh Sørensen Grand Prix drink

Noget vi syntes kunne være sjovt, var at kombinere det ind omkring det her med, at vi alle sammen har set en rød sodavand på et eller andet tidspunkt. Men en rød sodavand er tit og ofte, i hvert fald i mit voksenliv, forbundet med ringe kvalitet og kemiske smage”.

Dog fandt Søren, for nogle år siden, en ølproducent i Ebeltoft, som har udviklet en sodavandsserie lavet på friske, naturlige råvarer. Blandt deres sortiment fandt han også en hindbærbrus, der på alle måde udfordrer det gammeldags syn på den røde sodavand som værende et lav-kvalitets kemisk produkt.

Det er lokalt og fantastisk og let og lækkert og ’sensommer i Danmark’ – så det var noget vi syntes var genialt at vælge. Det var noget af det, der for os, beskriver Grand Prix bestikket ret godt”, opsummerer Søren.

Han har valgt at bruge Ferrarien inden for røde sodavand til at tage den simple drink til et højere niveau. Sammen med Bourbon Whiskyen skal de få udvalgte drinkingredienser nyfortolke Grand Prix bestikket og formidle de facetter, der har givet designet sin ikoniske status.

Det har resulteret i en ukompliceret drink, bestående af en spiritus og en sodavand som de primære elementer, der lige som Grand Prix bestikket er lige til at gå til og nemt at forstå.

Den endelige Grand Prix drink

Det vi endte med at gøre, var faktisk at lave en drink, hvor vi lader det være lidt op til en selv, hvordan man vil lave drinken, ud fra en givet guideline”. Sådan introducerer Søren sin Grand Prix drink, som er designet med muligheden for nemt at kunne tilpasses individuelle smagspræferencer. Det kan eksempelvis gøres ved at tilføje mere eller mindre syre til drinken, justere mængderne af henholdsvis spiritus og sodavand, og ved at sætte et personligt præg på drinkens pynt.

INGREDIENSER
3 cl Bourbon Whiskey, Michter’s US21
Isterninger
1 flaske Hindbærbrus, Ebeltoft Gårdbryggeri
1 cl Æblekefir* (kan erstattes med 1 hankeske eller 1,2 cl Citronsaft)
1 frysetørret hindbær til pynt

FREMGANGSMÅDE
Hæld Bourbon whisky op i et glas. Tilføj isterninger. Gerne så store som muligt og husk, at man altid skal bruge mere is end man lige tror. Top glasset op med hindbærbrus. Tilføj æblekefir eller din valgte syretype. Juster mængden efter smag. Rør meget let og brug eksempelvis en skegaffel til at løfte din is meget forsigtigt for at bevare kulsyren. Pynt med lidt friske eller sprøde, frysetørrede bær.

*Æblekefir er et af de elementer, som REVIR arbejder meget med i deres drinks, som er en vandkefir lavet på umodne æbler, hvilke udvikler en masse syre gennem fermentering. Vi arbejder meget med fermenterede bær og juicer, og navnligt også noget, der hedder vandkefir, som er en kultur man tilsætter vand og en lille smule sukker. Efter et par dage har man så en let mousserende eller kraftigt mousserende drik. Det er lidt et isæt for os, som vi bruger i stedet for citron og lime”. Søren lægger dog vægt på at man sagtens kan erstatte kefiren med en anden syretype, så som lime- eller citronsaft.

SHOP SØRENS GRAND PRIX FAVORITTER

Hankeske

“Hankeskeen er blevet brugt til utroligt mange ting I privaten, men også i vores bar. Den er enormt elegant, kan bruges til rigtig mange ting og så fremstår den enormt visuelt pænt”.

Marmeladeske

“Den har jeg altid syntes var helt fantastisk ud fra dens form på skebladet og dens størrelse. Det er noget vi bruger enormt meget herhjemme”.

Skegaffel

“Den har vi rigtig ofte med når vi tager på sanketure og er ude i naturen. Den er god uanset hvad vi har med af turmad og den er enormt æstetisk smuk og sjov. Når vi har gæster er det noget af det første de samler op, og det sætter en god tone for hvad det er for et kvalitetsniveau man starter med at have, inden man overhovedet har serveret noget”.

Frokostkniv

“Jeg synes at knivserien er fantastisk. Særligt middags- og frokostkniven er helt unikke og noget af det man kan genkende på et opdækket bord. Dem har jeg haft et fantastisk forhold til, og så har de et godt skær”.