KONGELIG HOFLEVERANDØR GENNEM 70 ÅR

Hos Kay Bojesen er vi utroligt stolte af at have båret titlen “Kongelig Hofleverandør” gennem 70 år. Efter Kay Bojesen personligt fik tildelt den fornemme titel i 1952, er det lykkedes at bibeholde prædikatet i familien, som i dag er gået i arv til Kay Bojesens yngste barnebarn, Sus Bojesen Rosenqvist, der står i spidsen for Kay Bojesen ApS.

KONGELIG HOFLEVERANDØR

Kay Bojesen blev i 1952 begavet med titlen som “Kongelig Hofleverandør” for sine designs, der allerede på daværende tidspunkt havde haft en fast plads i Kongehuset. 

Prædikatet, som rækker helt tilbage til 1800-tallet, blev dengang udelukkende tildelt udvalgte personer og mindre virksomheder, som havde en direkte handelsmæssig relation til Hoffet. “Leverandør til Det Kongelige Danske Hof” var derimod en titel, der blev givet til virksomheder hvor Kongefamilien havde erhvervet sig produkter gennem forhandlere. 

For at kunne blive anerkendt som enten “Leverandør til Det Kongelige Danske Hof” eller “Kongelig Hofleverandør” var det påkrævet at man havde haft langvarig og regelmæssig samhandel med Kongefamilien og Det Kongelige Danske Hof. Derudover var det samtidig en forudsætning, at firmaet blev erklæret økonomisk sundt, under stabil ledelse, samt velrenommeret.

Det er stadig kravene den dag i dag, men i 2008 stoppede Hoffet med at skelne mellem de to forskellige leverandør-betegnelser, og det er derfor kun “Kongelig Hofleverandør”, som bliver skænket på ny til udvalgte virksomheder. De firmaer, som oprindeligt modtog prædikatet “Leverandør til Det Kongelige Danske Hof” kan dog fortsat tillade sig at omtale sig selv med dette prædikat.

Efter 70 år, er det naturligvis en ære fortsat at blive anerkendt for at leve op til samtlige parametre, som er påkrævet for at kunne kalde sig “Kongelig Hofleverandør”.

KAY BOJESENS KONGELIGE SØLVSMEDJE

Kay Bojesen havde et nært forhold til hovedstaden hvor han levede det meste af sit liv og havde sit arbejdsliv. Efter at være blevet udlært sølvsmed, åbnede han sin egen sølvsmedje, først i Nybrogade 14 og derefter rykkede han over i et kælderlokale på Bredgade 47 i indre København. Her havde han udsigt direkte til Marmorkirken og havde Kongefamiliens vinterresidens, Amalienborg, som nabo.

Fra vinduet i sit værksted kunne Kay Bojesen betragte og hilse på den Kongelige Livgarde, der hver dag marcherede fra slottet og forbi butikken, på deres daglige rute gennem byen. De elegante gardere bragte også inspiration til flere af de figurer Kay formgav, heriblandt de Kongelige Gardere i sterlingsølv, som stadig er en del af sortimentet, samt garderen i stål og guldbelagt.

“Min farfar, Kay Bojesen, havde et godt forhold til Kongehuset, så tildelingen af prædikatet var både en utrolig fornem anerkendelse af hans kunnen og hans håndværk, men også af den relation den kongelige husholdning havde til hans håndværk.

Det hændte også fra tid til anden, at Kong Frederik IX, som havde tildelt ham prædikatet, besøgte Kays sølvværksted og butik på Bredgade, for at se hvad han havde fundet på af nye kreationer siden sidst”.

Sus Bojesen Rosenqvist, CEO af Kay Bojesen ApS.

KONGELIG HOFLEVERANDØR GENNEM FLERE BOJESEN GENERATIONER

Siden Kay Bojesen blev anerkendt som “Kongelig Hofleverandør” i 1952 af Kong Frederik IX, har Hendes Majestæt Dronning Margrethe, tro mod traditionen, siden hen også fornyet prædikatet på majestætens egen fødselsdag. Prædikatet er knyttet til Kay Bojesens navn og omfatter dermed alle hans mange frembringelser, udtænkt og oprindeligt formgivet i sølv. 

“Vi er meget stolte af, at Kay Bojesen i år kan fejre
70 års jubilæum med titlen som ‘Kongelig Hofleverandør’.
Det var og er i høj grad en ære, men samtidig også et stort ansvar,
og naturligvis noget vi omgås med omhu og omtanke”

Sus Bojesen Rosenqvist, CEO af Kay Bojesen ApS.

Da Kay Bojesen døde seks år efter at have modtaget benævnelsen “Kongelig Hofleverandør”, gik prædikatet videre, først til hans kone Erna Bojesen, og siden videre i familien. I dag er det tilknyttet virksomheden ved samme navn; Kay Bojesen ApS, som varetager og videreudvikler Kay Bojesens sølvarkiv, med Kays yngste barnebarn, Sus Bojesen Rosenqvist, ved roret.

Virksomheden bliver fortsat drevet med stor respekt for Kay Bojesens designarv, som bliver videreført med hans funktionalistiske filosofi og innovative ånd som grundlag for alle beslutninger og produkter.

“Alt hvad vi producerer tager afsæt i min farfars sølvarkiv, og er skabt ud fra de linjer og silhuetter han formgav og tegnede i sin egen tid. Dog udvikler vi på materialevalg og størrelser, som han også ofte gjorde
Det er derfor en utrolig anerkendelse, at vi har formået at beholde prædikatet gennem så mange år. Og det fortæller os også, at det vi gør, og den måde vi arbejder med min farfars design på – i hans navn – er noget vi kan være ualmindeligt stolte af”.

Sus Bojesen Rosenqvist