KONGELIGE GARDERE OG FANEBÆRERE

Kay Bojesen skabte de Kongelige Gardere som en hyldest til Kongehuset og sin fødeby; København. De er glimrende eksempler på hans, på samme tid, legesyge og detaljeorienterede tilgang til sølvhåndværket. I dag fås De Kongelige Gardere i sølv ligesom originalen, samt i guld og i poleret stål.

Gå på opdagelse blandt de forskellige gardere og vær sikker på at finde gaveinspiration til både fodbold-entusiasten, fødselaren, jubilaren og den stilsikre person, der synes at have alt.

Viser alle 6 resultater

Kay Bojesens kongelige livgardere 

Kay Bojesens Kongelige Gardere er eksempler på dansk design af en helt særlig kvalitet. Garderne fås både i massivt sølv, i poleret stål samt med 24 karats guldbelægning. De Kongelige Gardere findes i to varianter; den charmerende klassiske garder med bjørneskindshue og paradegevær, samt den stemningsfyldte fanebærer, der kipper med det røde og hvide Dannebrog, og gør en hvilken som helst lejlighed lidt mere festlig.

Den Kongelige Garder er det oplagte bud, hvad enten du er på jagt efter en dansk designklassiker, eller en fantasifuld og samtidig smuk gaveidé. De forskellige udformninger, materialer og prisklasser gør det nemt at finde en Kay Bojesen garder, der dækker dit behov.

Den kongelige garder med gevær

Den klassiske Kay Bojesen garder med gevær hvilende på skulderen og bjørneskindshue på hovedet marcherer stolt og kan svinge med begge arme. Den trofaste soldat finder let plads i hjemmet, og er et smukt input i reolen, vitrineskabet eller på skrivebordet.

Kay Bojesen x DBU fanebærer

Den unikke figur, skabt i samarbejde mellem DBU og Kay Bojesen er et hit blandt alle de danske fodboldfans, der ønsker at hylde de danske spillere og bringe fællesskabsfølelsen fra stadion med hjem i stuerne.

Kay Bojesen garder med flag

Blandt de Kongelige Gardere findes også Fanebæreren i poleret stål, som, i stedet for et gevær, hviler et silkeflag i Dannebrogs røde og hvide farver på hans skulder. Den festlige fanebærer står altid klar til at pryde det dækkede fødselsdagsbord eller flage ved konfirmationer, studentergilder og alle livets andre store fester.

Den Kongelige Garder i 24k guld

Når det store jubilæum, den runde fødselsdag eller den helt særlige anledning skal markeres, er de eksklusive Kongelige Gardere belagt med 24 karat guld en særlig betænksom gave, der aldrig mister værdi.

Den originale Kongelige Garder i sølv

Den sofistikerede Garder i sølv er et eksklusivt input til hjemmet.

Mange kender til Kay Bojesens garder i træ, som er blandt hans mest kendte figurer, men som sølvsmed, formgav Kay Bojesen naturligvis også en Kongelig Garder i sølv, som er den lille, raffinerede figur, der findes i dag.

Fod til den Kongelige Garder

Skal du være helt sikker på, at de fine Gardere står flot og rankt – også på en blæsende dag udendørs, i vindueskarmen og på en ujævn dug, er den lille fod til garderen essentiel. Den passer til alle de Kongelige Gardere og kan indgraveres for at give garderen et personligt præg. Den passer til alle de Kongelige Gardere og kan indgraveres for et personligt præg.

Inspirationen bag Kay Bojesens gardere

Kay Bojesen havde et meget hjertevarmt forhold til København, som var byen hvor han var barn og derefter arbejdede og levede resten af sit liv. Designeren voksede op i Skindergade i indre København, og kom, som 21-årig, i lære hos Georg Jensen i hans sølvværksted beliggende i en baggård i Bredgade.

Da Kay Bojesen var uddannet og åbnede sin egen sølvsmedje, blev det også i København; først i Nybrogade ned til kanalen og senere i velkendte Bredgade i nummer 47, hvor han blev nabo Amalienborg.

Fra sin kælderbutik i Bredgade havde Kay Bojesen frit udsyn til de Kongelige Gardere, der dagligt marcherede gennem byens gader og forbi hans værksted. Fra tid til anden slog Kong Frederik den niende endog vejen forbi butikken for at se og opleve Kays seneste påfund. Det er derfor ikke overraskende, at Kay Bojesen på et tidspunkt blev inspireret til at formgive en Kongelig Garder i sølv.

Den flittige håndværker 

Kay Bojesen var en yderst produktiv herre, og i løbet af sit arbejdsliv formåede han at sætte over 2000 forskellige designs i produktion. Hvis man regner gennemsnittet af det ud, svarer det til imponerende 2,6 designs per uge. Det indbefatter både alle de kendte designklassikere vi stadig ser i dag, men også en stor del bestillingsopgaver, som kun blev produceret i ganske få eksemplarer.

Der findes ikke et fuldkomment kartotek over samtlige værker Kay Bojesen formgav i løbet af sit liv, og derfor dukker der også stadig nye designs op, som hidtil har været ukendte for offentligheden og også for Kay Bojesens egen familie og efterkommere.

Opdagelsen af den Kongelige Garder

Det uventede fund af Den Kongelige Garder er blandt de mere forunderlige historier om hidtil ukendte Kay Bojesen designs, som er dukket op længe efter hans tid.

Da Kay Bojesens børnebørn skulle tømme deres forældres loft, mange år efter Kay Bojesen var gået bort, var der en del ting, der skulle sorteres og ryddes op i. Blandt alle tingene på loftet, dukkede også en lille anonym æske op, med et indhold, der raslede metallisk, da den blev samlet op.

I æsken fandt børnebørnene et hav af løsdele fra en lille tinsoldat – arme, ben, kroppe, hoveder, geværer og bjørneskindshuer udformet som prøver i kobber. Og midt i det hele lå en enkelt samlet garder smedet i sølv. Ingen i familien havde før set den Kongelige Garder i sølv, men de små løsdele gjorde det tydeligt at se og forstå, hvordan Kay Bojesen havde arbejdet sig målrettet frem mod at finde den perfekte balance mellem form, vægt og højde på den Kongelige Garder, vi kender i dag.

Kongelig garder løsdele

Stor og lille Kay Bojesen garder

Kay Bojesens gardere ligner hinanden og har alle det samme korpus, som måler 11,5 cm fra bunden af støvlerne til toppen af bjørneskindshuen. Dog er Fanebærerens fane og livgarderens bajonet forskellige længder, hvilket gør Fanebæreren en anelse højere og bemærkelsesværdigt mere voluminøs i sin fremtoning, når fanen er hejst. Foretrækker du derimod en garder, der er en anelse mindre og mere diskret, er den Kongelige Garder det mere oplagte valg.